voorjaar 2023
MKB
Diensten
Index

Het social media landschap evolueert snel en bedrijven passen zich net zo snel aan, door hun content af te stemmen op de meest lucratieve kanalen met het grootste bereik. Sinds TikTok de markt op z'n kop zette met korte video's, creëerden andere social platforms zoals Instagram en YouTube snel hun eigen functionaliteit voor korte video's, met wisselende verwachtingen rondom hun prestaties.

Er zijn verschillende signalen dat de overname van korte content door andere platforms een enorm succes is geweest. Ondernemers en marketeers profiteren van het advertentiepotentieel op platforms zoals YouTube Shorts en Instagram Reels. Deze verschuiving in contentformaat heeft ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor influencers en partnerschappen: er was de afgelopen zes maanden een toename van 78% in zoekopdrachten naar de term 'Influencer marketing'. En vanwege de gigantische groei in populariteit van Youtube Shorts, zien we ook dat alleen al het aantal zoekopdrachten naar de term 'Youtube influencer' met 145% toegenomen.

YouTube Shorts video's

+
64 624
%

Editor van Instagram-reels

+
4760
%

TikTok-manager

+
1445
%

Toen bedrijven zich bewust werden van de nieuwe groeimogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt, schoten zoekopdrachten naar AI-gerelateerde diensten op Fiverr omhoog. Het aantal zoekopdrachten naar 'ChatGPT' in de afgelopen zes maanden was vergelijkbaar met de aantallen zoekopdrachten naar 'Facebook' en populaire diensten zoals 'Productontwerp'.

Bedrijven zijn op zoek naar freelance experts die bedreven zijn in het gebruik van specifieke generatieve AI-tools. Als gevolg hiervan overtroffen zoekopdrachten naar platforms zoals 'Jasper' (een platform voor het genereren van AI-content voor bedrijven) die van populaire zoekopdrachten als 'TikTok video' en 'Logo op maat'. Veel bedrijven zijn op zoek naar manieren om AI in hun bedrijfsplatforms te integreren via AI-toepassingen, waarbij ze samenwerken met bekwame freelance developers om AI-oplossingen op maat te bouwen. Sinds het begin van dit jaar waren de inkomsten van freelancers die AI-diensten aanbieden met betrekking tot programmering en technologie, zoals de ontwikkeling van AI-apps, verantwoordelijk voor de meerderheid van de inkomsten van AI-diensten.

AI

+
1088
%

AI-kunst

+
6967
%

Kunstmatige intelligentie

+
56
%

Hoewel de volledige impact van de wereldwijde economische neergang onzeker blijft, zijn er signalen dat consumenten prijsbewuster zijn geworden en bezuinigen. Voor eigenaren van kleine bedrijven en online retailers betekent dit dat ze hun marketingstrategie moeten aanscherpen om klanten aan het winkelen te houden, zelfs als hun budget krap is.

Bedrijfseigenaren hebben te maken met een uitdagende markt en zijn op zoek naar experts die hen kunnen helpen bij hun strategie op platforms zoals Etsy en Shopify. Zoekopdrachten naar freelancers met expertise als strategie-ontwikkelaar en manager op deze platforms lieten een grote stijging zien, wat suggereert dat bedrijfseigenaren op zoek zijn naar consultants die hen kunnen adviseren over de beste strategie om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.

Etsy sales

+
5348
%

Etsy digitale planner

+
2366
%

Shopify-manager

+
1065
%
Fiverr's MKB Dienstenindex analyseert de gegevens van miljoenen zoekopdrachten op het platform om te zien welke diensten in de afgelopen zes maanden een aanzienlijke stijging in het aantal zoekopdrachten vertoonden, vergeleken met de voorgaande zes maanden.

*Om nieuwe opkomende trends beter in beeld te brengen, hoeven de termen die zijn opgenomen in deze editie van de Dienstenindex in de eerste zes maanden geen minimumaantal zoekopdrachten te hebben. Er moet echter minstens 1000 keer zijn gezocht op een term in de tweede periode van zes maanden. Eerdere edities van deze index vereisten dat op zoektermen in de eerste zoekperiode ten minste 5000 keer is gezocht.
close icon
01

Australia

Boekhouding en financiën

1788%

AI

1243%

Scriptschrijver YouTube-video

1072%
01

Australia

AI

816%

Virtueel assistent voor Shopify

480%

Online cursusinhoud

338%
01

Australia

Websitecreatie

1218%

IA

639%

Flutter developer

577
01

Australia

AI

1539%

Powerpoint-presentatieontwerp

915%

Audiotranscriptie Frans

598%
01

Australia

AI-kunst

4270%

YouTube voice-over

1077%

YouTube Shorts

110%
01

Australia

AI

1070%

Boekhouding en financiën

835%

Website development

92%
01

Australia

Claymation

18 654%

AI

1121%

Ontwerp van merkidentiteit

968%
01

Australië

Boekhouding en financiën

1788%

AI

1243%

Scriptschrijver YouTube-video

1072%
02

Duitsland

AI

816%

Virtueel assistent voor Shopify

480%

Online cursusinhoud

338%
03

Frankrijk

Websitecreatie

1218%

AI

639%

Flutter developer

577
04

Israël

AI

1539%

Powerpoint-presentatieontwerp

915%

Audiotranscriptie Frans

598%
05

Nederland

AI-kunst

4270%

YouTube voice-over

1077%

YouTube Shorts

110%
06

Verenigd Koninkrijk

AI

1070%

Boekhouding en financiën

835%

Website development

92%
07

Verenigde Staten

Claymation

18 654%

AI

1121%

Ontwerp van merkidentiteit

968%

De afgelopen zes maanden stonden bedrijven voor de uitdaging om zich aan te passen aan ingrijpende wereldwijde verschuivingen, zowel economisch als technologisch. Ondernemers zijn hard op zoek naar manieren om hun organisaties aan te passen aan deze veranderingen. Ze kijken daarbij naar de nieuwste platforms, technologieën en professionals om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Dit thema vormt de kern van MKB Dienstenindex van Fiverr, waarin verschillende nieuwe, opkomende trends aan bod komen, die recent het focuspunt zijn geworden voor het MKB van over de hele wereld. De belangrijkste trends, gebaseerd op een toename van zoekopdrachten op het platform, die naar voren komen, zijn onder meer (1) de dominantie van korte video's, met name op YouTube, (2) interesse in het gebruik van generatieve AI-tools, zoals ChatGPT en Midjourney, en (3) Etsy- en Shopify-bedrijven die strategieën ontwikkelen om hun winkelprofiel te versterken, zelfs in tijden van economische neergang.

Close